30/8/11

ΛΗΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: ΛΗΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό νέων ανθρώπων αποφοίτησε επιτυχώς από το διεθνές πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία για 39η συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Στην τελετή λήξης, που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΞΕΝΊΑ – ΗΛΙΟΣ) στην Περαία, παρόντες, εκτός από τους 108 φοιτητές και από τις πέντε ηπείρους, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θερμαϊκού, Χρήστος Βογιατζής, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, Ιωάννη Αλεξανδρή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΜΧΑ, Ιωάννης Τσεκούρας, ο Διευθυντής του Προγράμματος, Κων/νος Δημάδης, η Διευθύντρια γραφείου διεθνών σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Παπακωστοπούλου, ο Διευθυντής του Ξενία-Ήλιος, κος Ρεπανέλης, εκπρόσωποι ξένων κρατών κ.α.
Στον χαιρετισμό του ο κος Βογιατζής μετέφερε τα συγχαρητήρια και τις θερμότερες ευχές του Δημάρχου για υγεία και καλή πρόοδο σε όλους τους αποφοίτους και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Αισθανόμαστε μεγάλη περηφάνια που, στα 39 αυτά χρόνια, περίπου, 6.000 φοιτητές μας τίμησαν με τη θέλησή τους να μάθουν τη γλώσσα μας και μέσα από αυτή τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος φώτισε όλο τον κόσμο. Σήμερα σας αποχαιρετούμε από τον όμορφο Δήμο Θερμαϊκού, από τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Μακεδονία μας και θέλουμε να γνωρίζετε πως για όλους εμάς αποτελείτε ένα κομμάτι της Ελλάδος, αφού, πλέον, είστε οι εκπρόσωποί μας στο εξωτερικό!»


Για το Γραφείο Τύπου

Κων/να Τάπρα
ΔΕ Δημοσιογράφων

26/8/11

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ



Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Ν. Επιβατών (οδός Λογοθέτη 1)την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011 και ώρα 19:30.
Θέματα:

Έγκριση τροποποίησης του καταστατικού της ΤΕΘ Α.Ε ως προς τους σκοπούς και λοιπά άρθρα. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γ. Λαζαρίδης.
Καταγγελία – λύση μισθώσεων της WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Εγκριση του υπ’ αρ. 1/2011 πρακτικού της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.

Αναμόρφωση Προϋπολογισμού. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Διαγραφή ποσού 1.821,77€ από χρηματικούς καταλόγους. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Εγκριση και υλοποίηση της υπ’ αρ. 24/2011 μελέτης με τίτλο «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο βοηθητικό γήπεδο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ». Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ι. Βογιατζής.
Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου για εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Αναμόρφωση Προϋπολογισμού. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Επιστροφή ποσών ως αχρεωστήτων καταβληθέντα. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Τροποποίηση της υπ’ αρ. 120/2011 απόφασης του ΔΣ. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γ. Λαζαρίδης.
Απευθείας ανάθεση «Μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης και εφαρμογής ορίων δημοτικών αναψυκτηρίων στην εκτός σχεδίου περιοχή αγροκτήματος Επανομής και λοιπές σποραδικές τοπογραφικές εργασίες σε Τοπικές Κοινότητες Δήμου Θερμαικού». Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ι. Βογιατζής.
Απευθείας ανάθεση της μελέτης «Τοπογραφική αποτύπωση αγροτικής οδού μεταξύ των κληρ. 447-499 έως 496-542 αγροκτήματος Ν.Επιβατών». Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ι. Βογιατζής.
Συμπλήρωση της υπ’ αρ. 258/2010 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ι. Βογιατζής.
Οικονομική ενίσχυση Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Δήμου Θερμαϊκού «Οι ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΕΣ». Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Κ.Κούτουκας.
Αντικατάσταση μελών ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Α’θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θερμαικού. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ι. Βασιλειάδης.
Αντικατάσταση μελών ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Β’θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θερμαικού. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Ι. Βασιλειάδης.
Ορισμός γυναικών εκπροσώπων του Δήμου σε σεμινάρια της εταιρείας ΠΕΤΑ Α.Ε. Εισηγητής: Πρόεδρος ΔΣ – Κυριάκος Στεφανίδης.
Αποζημίωση Προέδρου του ΔΣ του ΝΠΔΔ του Δήμου με την επωνυμία ΔΗ.Π.Π.Α.ΚΥ..Θ. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Εκλογή εκπροσώπων στη γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσσαλονίκης. Εισηγητής: Γεν. Γραμματέας κ. Ελ. Κεραμιδάκης
Ορισμός μελών ΔΣ Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Αναμόρφωση Προϋπολογισμού έτους 2011. Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας.
Αποδοχή παραιτήσεων μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ορισμός νέων. Εισηγητής: Γεν. Γραμματέας κ. Ελ. Κεραμιδάκης.
Εγκριση της υπ’ αρ.125/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. Εισηγητής: Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κούτουκας

25/8/11

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ομηρεία


Μετά τις ελάχιστες μεταθέσεις, τους σχεδόν μηδενικούς διορισμούς, οι αποσπάσεις είναι το επόμενο θύμα της πολιτικής του υπουργείου, που αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας κρατά σε ομηρεία χιλιάδες εκ/κούς Π.Ε. και Δ.Ε. εξαιτίας της πρωτοφανούς διοικητικής ανεπάρκειας που δείχνει το τελευταίο διάστημα. Είμαστε στο τέλος Αυγούστου και πρώτη φορά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Στο παρελθόν η πρώτη φάση των αποσπάσεων ανακοινωνόταν πολύ νωρίτερα. Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι αδιανόητο: Οι εκπαιδευτικοί θα ψάχνουν σπίτι μαζί με τους φοιτητές! Σε λίγες μέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν που θα βρίσκονται το νέο σχολικό έτος, μη μπορώντας καταυτόν τον τρόπο να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής τους. Πολλά προβλήματα στα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ που περιμένουν τις εκτός ΠΥΣΠΕ αποσπάσεις για να κάνουν τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές στη δεδομένη φάση εξαρτώνται από την έγκαιρη ανακοίνωση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Η συγκεκριμένη πρακτική ακυρώνει τις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας για έγκαιρο προγραμματισμό, για εκπαιδευτικούς που θα γνωρίζουν πού θα βρίσκονται νωρίς κλπ.

Με αυτή την τακτική το υπουργείο θέλει να «κόψει και να ράψει» τα κενά της κάθε περιφέρειας και για αυτό συνεχίζει να πιέζει τους Δ/ντές Εκπαίδευσης να δηλώσουν εκ νέου τα κενά ώστε να κάνει τις λιγότερες αποσπάσεις και προσλήψεις, για να έχει την δυνατότητα της μετακίνησης εκπαιδευτικών όπου αυτό θέλει.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα των αποσπάσεων και του τρόπου που γίνονται αυτές και απαιτεί την άμεση συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για την ολοκλήρωση των αποσπάσεων μέχρι την Παρασκευή 26/8.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ επαναδιατυπώνει τη πάγια θέση του για την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε χρονιάς, ώστε κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα να μπορεί να προγραμματίζει τη ζωή του.

Από τη Δ.Ο.Ε.

24/8/11

Πόσο χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας


«Ανάχωμα» στα χρονοεπιδόματα (μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων) και στις υπερωρίες, καθώς και «πάγωμα» των ωριμάνσεων θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου για όλους τους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, και αυτό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.

Υπερωρίες

Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 1ης Ιουλίου 2011 μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών για όλους τους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Ήδη με το μνημόνιο είχαν περικοπεί οι υπερωρίες από 60 ώρες σε 40 μηνιαίως, ενώ με το Μεσοπρόθεσμο το ανώτατο όριο θα είναι οι 20 ώρες. Η εφαρμογή της διάταξης είναι καθολική και αφορά ακόμα και στους υπαλλήλους των υπουργικών γραφείων.

Μισθολογική ωρίμανση

Παράλληλα, η εγκύκλιος αναφέρει ρητώς ότι αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση ή μισθολογική προαγωγή όλων των δημόσιων υπαλλήλων (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων.

Από την 1η Ιουλίου οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και αν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο. Από το «πάγωμα» των ωριμάνσεων οι υπάλληλοι χάνουν 20-41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280-481 ευρώ ετησίως.
Χρονοεπίδομα
Από την 1η Ιουλίου θα κοπεί η προβλεπόμενη αύξηση του 4% επί του χρονοεπιδόματος που λάμβαναν οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό των νοσοκομείων, οι ιατροδικαστές, τα μέλη των ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, οι καθηγητές ΕΣΔΥ, οι γιατροί ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το διδακτικό προσωπικό των Εκκλησιαστικών Σχολών και τα μέλη ΕΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων.

Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται στο 4% του εισαγωγικού μισθού για όλα τα ειδικά μισθολόγια και αυξάνεται ανά διετία κατά 4%, ενώ μπορεί να φτάσει το 60% του μισθού έπειτα από 14 διετίες
ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Το μέτρο των περικοπών στις αυξήσεις που προκύπτουν από τα χρόνια εργασίας, δηλαδή του «παγώματος» των ωριμάνσεων θα ισχύσει όχι μόνο για το σύνολο του μόνιμου προσωπικού αλλά και τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ που αμείβονται με ειδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κοινές υπουργικές αποφάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις πέραν του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ν. 3205/ 2003).

Παράδειγμα: Ένας εργαζόμενος με σύμβαση αορίστου χρόνου που εργάζεται σε δήμο θα δει τον μισθό του καθηλωμένο, αφού δεν θα λάβει την ωρίμανση των 33-45 ευρώ που αποδίδεται στους εργαζόμενους των ΟΤΑ κάθε διετία.

15/8/11

Η μεγάλη γιορτή της "Παναγίας της Μηχανιώτισσας"


Οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα, θα κορυφωθούν με τη γιορτή εννιάμερων της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει η περιφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, ενώ την Τρίτη 23 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής, θα γίνει Θεία Λειτουργία και Δοξολογία.

Έτσι πρέπει να τους μιλάμε;


Η αγανάκτηση κατοίκων της Ν. Καλλικράτειας, από την αδιαφορία του Δήμου για τα σκουπίδια στην πόλη τους, τους οδήγησε στη δημιουργία της παραπάνω αφίσας.
Δικαιολογημένα ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ που μας την έστειλε τονίζει: "Ίσως έτσι πρέπει να τους μιλάμε!"
ΠΗΓΗ:www.respentza.blogspot.com/

11/8/11

Σε εφαρμογή από τις 16 Αυγούστου το 40ωρο στο Δημόσιο


Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο των εργαζομένων στο Δημόσιο θα είναι πλέον 40 ώρες από τις 37,50 που ήταν έως τώρα και αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού (με εξαίρεση τα ωράρια, που καθορίζονται από ειδικές διατάξεις και προβλέπουν μειωμένο χρόνο εργασίας, όπως εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.λπ). Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των κλάδων Πληροφορικής, Χειριστών Η/Υ κ.λπ.

Η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, και τα λοιπά ΝΠΔΔ θα γίνεται από τις 9 έως τις 15.00. Ειδικά στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται έως τις 14.30.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των δήμων, σε καθένα από τα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 08.00 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Έως την περασμένη Δεύτερα, 8 Αυγούστου, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους με το ωράριο εργασίας της επιλογής τους. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης κατ’ επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να είναι από τις 07.00 έως τις 15.00, από 07.30 έως 15.30, από 08.00 έως 16.00, από 08.30 έως 16.30, ή, τέλος, από 09.00 έως 17.50.

"Η ανατολική Θεσσαλονίκη έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη της»


Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Γιάννη Πολυράκη για την εφημερίδα «Η Άποψη»

Κύριε Καράογλου, σε λιγότερο από δυο μήνες θα ανοίξει τις πύλες της η 76η ΔΕΘ. Ωστόσο σημαντικά ζητήματα απασχολούν την πόλη, το νομό Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις. Πώς σχολιάζετε τη στάση της κεντρικής εξουσίας απέναντι στο νομό;
Η 76η ΔΕΘ θα ανοίξει τις πύλες της τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ζητήματα και εκκρεμότητες, που η ίδια προκάλεσε. Το σημαντικότερο, στο οποίο θα περιμέναμε να δούμε μια αχτίδα φωτός ήταν το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και η μετατροπή του υφιστάμενου χώρου στο κέντρο της πόλης σε μητροπολιτικό πάρκο. Εντούτοις, διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή κωλυσιεργία, μια τρομακτική αδράνεια και μια εγκληματική αδιαφορία εκ μέρους της Κυβέρνησης. Ενώ το ζήτημα της μετεγκατάστασης θεωρητικά έχει κλείσει, δεν έχουμε δει καμία πρωτοβουλία, παρά μόνο εμπαιγμό των πολιτών και των φορέων. Πέρα από το θέμα της ΔΕΘ βέβαια, σημαντικά προβλήματα απασχολούν την πόλη. Τα έργα υποδομής βρίσκονται πλέον σε στασιμότητα, η Θεσσαλονίκη έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα της ανεργίας, καμία αναπτυξιακή προοπτική δεν υπάρχει, η ποιότητα ζωής της πόλης επιδεινώνεται και ο νομός βυθίζεται στο τέλμα και στην ύφεση. Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε. Για εμάς προέχει η ισόρροπη ανάπτυξη τοι νομού Θεσσαλονίκης, δηλαδή της ανατολικής πλευράς του νομού μας, της δυτικής πλευράς και της επαρχίας Λαγκαδά.

Αναφερθήκατε στην ανατολική πλευρά της πόλης και στην εγκατάλειψή της από την σημερινή Κυβέρνηση. Ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης, που πρέπει να ακολουθηθεί, σε μια περιοχή, όπου παρατηρείται έντονη πληθυσμιακή αύξηση;
Δυστυχώς, η ανατολική Θεσσαλονίκη έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη της και έργα υποδομής, που αποτελούν ανάσα για την περιοχή δεν έχουν προχωρήσει καν. Η ένταξη στο σχέδιο πόλης αρκετών στρεμμάτων και η αύξηση του πληθυσμού, δεν συνοδεύτηκαν από τα στοιχειώδη έργα υποδομής. Πώς περιμένουμε να επέλθει ανάπτυξη, όταν δεν υλοποιούνται βασικά έργα; Όταν η σχολική στέγη αποτελεί μείζον πρόβλημα στην ευρύτερη Ανατολική πλευρά του νομού μας, όταν το αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, όταν το οδικό δίκτυο για παράδειγμα Πλαγιαρίου - Επανομής ή Νέου Ρυσίου - Μονοπήγαδου, είναι σε απαράδεκτη κατάσταση και δεν έχει βελτιωθεί στοιχειωδώς, όταν μπαίνει λουκέτο στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Βασιλικών, διογκώνοντας την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των πολιτών της περιοχής; Η μεγάλη έλλειψη υποδομών επιδεινώνει την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν μια περιοχή, όπως ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Θέρμης, ένας από τους μεγαλύτερους δήμους, να παρουσιάζει έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και να είναι εγκαταλελειμμένος από την Κυβέρνηση από σημαντικά έργα υποδομής. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά τα έργα υποδομής, που έχουν μείνει στάσιμα. Αδράνεια παρατηρείται ακόμη και σε μεγάλα έργα, σε έργα πνοής, που θα έδιναν ανάσα στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Κύριε Καράογλου, ποια είναι αυτά τα έργα που θα έδιναν μια αναπτυξιακή τροχιά γενικότερα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη;
Ενδεικτικά μόνο να σας αναφέρω μεγάλα έργα τα οποία σχεδίασε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς απαξιώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οδηγήθηκε σε πλήρη απαξίωση. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα ναυάγησε έπειτα από τις αστοχίες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη η κατασκευή του Παιδιατρικού και του Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Μίκρα έμεινε στα χαρτιά και μόνο. Όλοι θυμόμαστε την υπογραφή σχετικής συμφωνίας του τότε Δήμου Μίκρας με το Υπουργείο Υγείας το 2006, για την παραχώρηση της σχετικής έκτασης, προκειμένου να ανεγερθεί το Νοσοκομείο και την προγραμματική σύμβαση, που υπεγράφη το 2008 για την κατασκευή των δυο Νοσοκομείων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Αυτά ναυάγησαν, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συνολική επένδυση και να χαθούν δυο νοσηλευτικές μονάδες, που τις έχει ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα. Στην τύχη τους αφέθηκαν επίσης το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που θα κατασκευαζόταν στο Αγγελοχώρι, ένα έργο βαρύνουσας σημασίας, αλλά και περιβαλλοντικά έργα, όπως για παράδειγμα η υποθαλάσσια αρτηρία, αναγκαίες υποδομές για ολόκληρη την πόλη. Πρόκειται για μεγάλα έργα, που θα αναδείκνυαν την περιοχή, την Ανατολική Θεσσαλονίκη, το νομό. Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης έχει ως συνέπεια να μη δρομολογούνται και να επικρατεί στασιμότητα και υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσφατα θίξατε στη Βουλή το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα;

Πράγματι με προσωπικές παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία επεσήμανα τη μεγάλη καθυστέρηση και την τεράστια γραφειοκρατία, που επικρατεί στον τομέα της αδειοδότησης και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες. Δυστυχώς και σε αυτό το κομμάτι, η αδράνεια και η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης είναι πρωτοφανείς. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και οι αγρότες αισθάνονται εξαπατημένοι με το πλήθος των αγκυλώσεων και των εμποδίων, που συναντούν. Αρκεί να σας αναφέρω, ότι για την ανατολική Θεσσαλονίκη έχουν γίνει 550 περίπου αιτήσεις εγκατάστασης, εκ των οποίων οι 24 αφορούν αγρότες. Από τις 24 έχουν δοθεί όροι σύνδεσης στις 20. Η διαδικασία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και εύλογα προκαλείται η αγανάκτηση των αγροτών.

Κύριε Καράογλου, σας ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Θίξατε ζητήματα, που αφορούν στο νομό μας, αλλά και την περιοχή μας, την ανατολική πλευρά, τα οποία είναι ευχής έργον να τα δούμε να υλοποιούνται.



«Φωνάζει ο κλέφτης . . . για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»


άρθρο του Κυριάκου Στεφανίδη*

Ναι κυρίες και κύριοι δεν φταίει μόνο ο «Καλλικράτης». Φταίνε όλοι αυτοί που διοίκησαν τον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια και μας εξαθλίωσαν οικονομικά. Και δεν μιλάω απλά για τα χρέη. Καλώς ή κακώς κάποιοι δήμαρχοι χρεώθηκαν είτε σε τράπεζες για να βάλουν μια τάξη στο δήμο τους, είτε σε προμηθευτές για να κάνουν κάποια έργα, που έπρεπε να γίνουν. Υπάρχουν όμως δήμαρχοι που όχι μόνο στάθηκαν ανίκανοι να φέρουν ανάπτυξη στο τόπο μας, αλλά εξ’ αιτίας της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης χρέωσαν τους δημότες με υπέρογκα ποσά είτε από πρόστιμα, είτε από βαριά αμέλεια.

Αυτοί λοιπόν που θα έπρεπε να ντρέπονται να ανοίξουν το στόμα τους, σήμερα όχι μόνο δεν βοηθούν το τόπο τους, αλλά υπονομεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια της διοίκησης, προσπαθώντας να θολώσουν το τοπίο και να δημιουργήσουν μια «κακή» εικόνα για την διοίκηση και «καλή» εικόνα για τον εαυτό τους και την παράταξή τους. Σήμερα οι δημότες δεν ξεχνούν το πώς ζούσαν.

Για την κατάντια του σήμερα, ΝΑΙ ευθύνονται κάποιοι. ΝΑΙ ας επέμβει ο εισαγγελέας όχι μόνο για τα σκουπίδια και τα νεκροταφεία, αλλά και για τα ελλείμματα, την κακοδιοίκηση, την αδιαφάνεια, την ανευθυνότητα, την σπατάλη, την ανικανότητα που επέδειξαν κάποιοι δήμαρχοι στην θητεία τους.

Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους οι δημότες ότι δεν είναι τυχαίο που είμαστε σ’ αυτήν την δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση, αλλά ούτε και ο «Καλλικράτης» εφ’ όσον μας κάνουν κατάσχεση στα αποθεματικά του Δήμου και δεν υπάρχει ρευστότητα στα ταμεία του Δήμου μας. Δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση, αλλά ούτε και ο «Καλλικράτης» εφ’ όσον η εφορία παρακρατεί τα ενοίκια των Δημοτικών καταστημάτων και κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει και στην κατάσχεση κάποιων ακινήτων του Δήμου.

Δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση, αλλά ούτε και ο «Καλλικράτης» που κληρονομήσαμε χιλιάδες προβλήματα που επί χρόνια οι δήμαρχοι δεν έδιναν λύσεις και σήμερα είναι επιτακτική η επίλυσή τους. Εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να λειτουργούμε παράνομα, με αδιαφανείς διαδικασίες, με μαύρα χρήματα, με εξαθλιωμένους και αγανακτισμένους εργαζόμενους. Φιλοδοξία μας είναι να παλεύουμε για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Φιλοδοξία μας είναι η ανάπτυξη αυτού του τόσο προνομιακού τόπου, που στα χρόνια των «παχιών αγελάδων» κάποιοι διοικούσαν φροντίζοντας να διασφαλίσουν μόνο το πολιτικό τους, και όχι μόνο, μέλλον.

*Ο Κυριάκος Στεφανίδης είναι Πρόεδρος του Δημοτικου Συμβουλίου του Δ.Θερμαϊκού




5/8/11

Στις 19/8 η συναυλία της Ελευθερίας Πάτση στο γήπεδο της Επανομής


Η Αναγέννηση Επανομής ανακοινώνει ότι η συναυλία της Ελευθερίας Πάτση στο «Νίκος Σαράφης», για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας, θα πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Παρασκευή 19 Αυγούστου (21:30), αντί για το Σάββατο 20/8, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και με το απόκομμα θα γίνει κλήρωση για δώρα-έκπληξη.

Με επιτυχία έγινε η επιθεώρηση για τις γαλάζιες σημαίες στον Δήμο Θερμαϊκού


Με επιτυχία έγινε η επιθεώρηση για τις γαλάζιες σημαίες στον Δήμο Θερμαϊκού, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, εκπρόσωπος της Εταιρίας συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και τον υπεύθυνο του έργου συνεργάτη του Δήμου Θερμαϊκού, επιθεώρησαν τα 6 σημεία της παραλίας μας που κοσμούνται με το διεθνές σύμβολο ποιότητος των ακτών.
Τα ελεγχόμενα σημεία βρέθηκαν στην κατάσταση που απαιτείται από τη συνθήκη παραχώρησης του διεθνούς σήματος και οι παρατηρήσεις της επιθεωρήτριας ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Μάλιστα, συγκρινόμενοι με άλλες περιοχές που υποβλήθηκαν σε αντίστοιχο έλεγχο, τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά.
Στα αξιοσημείωτα της μικρής αυτής περιήγησης ήταν η έκφραση απορίας της επιθεωρήτριας για το γεγονός ότι δεν έλαβε γαλάζια σημαία η παραλία του Ποταμού της Επανομής. Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια, η παραλία είχε φωτογραφηθεί με προοπτική να προταθεί για βράβευση, ως η καλύτερα οργανωμένη παραλία της χώρας. Στα σχόλια αυτά, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, δεσμεύθηκε ότι την επόμενη χρονιά η γαλάζια σημαία θα κοσμεί και την παραλία του Ποταμού, ταυτόχρονα με την υποβολή πρότασης που θα κατατεθεί για πρώτη φορά και για την παραλία του Αγγελοχωρίου. Τέλος, έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα επιθεώρηση, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Σουηδικό διεθνή Οργανισμό πιστοποίησης.
Το αποτέλεσμα της επιθεώρησης αυτής μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επιβεβαίωση της ικανοποιητικής προσπάθειας που καταβλήθηκε, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και συντήρησης των βραβευθέντων σημείων του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, εκθέτει όσους επιχείρησαν να προσβάλλουν και να μειώσουν την περιοχή μας, δυσφημώντας τις παραλίες του Δήμου με απαξιωτικά δημοσιεύματα που αναρωτιόντουσαν, δήθεν, πώς κατόρθωσε ο Δήμος να κατακτήσει γαλάζιες σημαίες, υπονοώντας ότι εξαπατήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές.

ΠΗΓΗ:e-peraia

Πρόσληψη εποχικού προσωπικού στο Δήμο Θερμαϊκού


Άρχισε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη 11 Αυγούστου, η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη 50 εργαζομένων στο δήμο Θερμαϊκού ως εποχικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Τα 50 άτομα που θα προσληφθούν, θα είναι:
-Οδηγοί απορριμματοφόρων – 12 θέσεις
-Εργάτες/τριες καθαριότητας – 29 θέσεις
-Χειριστών μηχανημάτων έργου – 3 θέσεις
-Οδηγών τράκτορα – 4 θέσεις
-Συντηρητές πρασίνου με ειδικότητα έργων τοπίου και περιβάλλοντος – 2 θέσεις
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, α) για την Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού στο ισόγειο του πρώην Δημοτικού Καταστήματος Ν. Επιβατών τηλ. 2392039001, β) για την Δημοτική Ενότητα Επανομής στο πρώην Δημαρχείο Επανομής, τηλ. 2392330100 γ) για την Δημοτική Ενότητα Μηχανιώνας στο πρώην Δημαρχείο Μηχανιώνας τηλ. 2392330324 , είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Μ. Αλεξάνδρου 2, Περαία ΤΚ 57019 απευθύνοντάς την στο γραφείο πρωτοκόλλου (τηλ.επικοινωνίας:2392330039). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.